Trądzik - leczenie zgodnie z naturą

Trądzik – leczenie zgodnie z naturą

Leczenie trądziku można wspomagać aplikując na skórę różnego rodzaju preparaty zawierające wyciągi roślinne. Jakie?

Olejek herbaciany

Drzewo herbaciane jest niedużą rośliną z rodziny mirtowatych. Pochodzi z Australii. Olejek, uznawany za najbardziej efektywny w walce z trądzikiem, otrzymuje się z kwiatów oraz gałązek w wyniku destylacji parowej.

Olejek ten zawiera w swoim składzie około 100 składników. Jego głównymi składnikami są: terpinen-4-ol (około (40%), a także α-terpinen, α-pinen, α-terpineol, γ-terpinen, eukaliptol(1,8-cyneol), p-cymen i limonen.

Na podstawie licznych badań stwierdzono, że olejek z drzewa herbacianego wykazuje działanie przeciwbakteryjne w stosunku do 32 szczepów bakterii Propionibacterium acnes, które wyizolowano ze zmian trądzikowych. Olejek ten wpływa również na zmniejszenie  produkcji łoju. Testy wykazały, że po 4 tygodniach stosowania olejku proces ten zmniejszył się o 11,8%.

Właściwości przeciwtrądzikowe olejku z drzewa herbacianego zostały potwierdzone w badaniach porównujących efektywność działania 5% olejku z drzewa herbacianego i 5% nadtlenku benzoilu. Wyniki pokazują, że oba środki zmniejszyły ilość zmian zapalnych oraz otwartych i zamkniętych zaskórników. Olejek działał wolniej, lecz kuracja z jego udziałem dawała zdecydowanie mniej skutków ubocznych.

Należy jednak wspomnieć, mimo pozytywnego wpływu na skórę z trądzikiem, iż olejek może wywołać alergię u osób z wrażliwą cerą. Zawiera on w swoim składzie składniki alergizujące: limonen oraz terpinen.

Na rynku kosmetycznym drzewo herbaciane i jego pochodne znajdują się w szerokiej gamie kosmetyków. Stosowane są wyciągi z liści, kwiatów, olejek, proszek  z liści drzewa herbacianego, wodne roztwory destylatów parowych.

W kosmetykach do cery trądzikowej najczęściej znajduje się  olejek  z drzewa herbacianego, w zależności od typu preparatu jest dodawany w odpowiednim stężeniu

Przykłady :

  • Aromaterapia, Tonik do do skóry trądzikowej i tłustej, z olejkiem drzewa herbacianego; marka  Dr Breta
  • Żel do mycia twarzy z olejkiem z drzewa herbacianego antybakteryjny; marka Mariza
  • Tea Tree, Anti-imperfection Daily Solution (oczyszczające serum z olejem z drzewa herbacianego), marka The Body Shop
  • Krem dla cery z niedoskonałościami Beautiful Face; marka Make Me Bio
  • Maseczka z glinki `Neem i drzewo herbaciane, marka Orientana

Bazylia pospolita

Bazylia pospolita jest rośliną zielną jednoroczną. Należy do rodziny jasnowatych. Pochodzi z tropikalnych rejonów Azji. Rośnie w ciepłych strefach klimatycznych z  uwagi na wymagania świetlne i termiczne rośliny.

W  Europie uprawa koncentruje się głównie w rejonach śródziemnomorskich, natomiast uprawiana jest również w Polsce, Węgrzech, Bułgarii, Słowacji, Niemczech i na Ukrainie.

Bazylia, a dokładnie jej ziele zawiera w swoim składzie karotenoidy, flawonoidy, garbniki, saponiny, sole mineralne oraz olejek eteryczny. Bazylia jest rośliną zawierającą wysokie stężenia wolnego kwasu salicylowego, z tego względu jest szeroko stosowana w terapii trądziku pospolitego. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza również olejkowi, który pozyskiwany jest z kwitnącego ziela przez destylacje parą wodną z kwitnącego ziela. Olejek eteryczny z bazylii pospolitej zawiera: metylochawikol, linalol, eugenol; w ilościach  mniejszych: monoterpeny, tj. limonen, cymen,1,8-cyneol, α-pinen, myrcen, β-pinen, także seskwiterpeny i pochodne fenylopropanu. Zawartość oraz skład chemiczny olejku eterycznego zależy od lokalizacji i plantacji. W różnych regionach geograficznych skład procentowy  może ulegać modyfikacjom.

Olejek eteryczny oraz ekstrakty z ziela bazylii pospolitej działają wielokierunkowo na organizm człowieka, tj. przeciwbakteryjnie – w stosunku do  bakterii Gram-ujemnych oraz Gram-dodatnich, przeciwgrzybiczo oraz antyoksydacyjnie. W związku z tym olejek ten jest szeroko stosowany w preparatach leczniczych.

Według patentu bazylia ma działanie antybakteryjne i kojące. Olejek zawierający w swoim składzie składniki antyseptyczne, stosowany jest jako środek konserwujący i zapobiegający rozwojowi wielu mikroorganizmów.

W preparatach stosowane są  wyciągi z liści, kwiatów, wodne roztwory destylatów parowych  z kwiatów, liści i łodyg, olejek eteryczny. Produkty na rynku kosmetycznym zawierające bazylie i jej pochodne :

  • Naturalny żelowy peeling do twarzy  do cery tłustej i mieszanej; marka Orientana
  • Rawganic, Cleansing Balm (Balsam oczyszczający do twarzy); marka Marshall Curtis

Eukaliptus gałkowy

Roślina należy do rodziny mirtowatych. Rośnie w Australii, Hiszpanii, Portugalii, Indii i Afryce Południowej. Eukaliptus w swoim składzie zawiera flawanoidy, triterpeny, pochodne kwasu ursolowego oraz garbniki elagowe.  Surowcem wykorzystywanym w kosmetologii są głównie liście i końce gałązek, z których jest pozyskiwany olejek eteryczny poprzez destylacje z parą wodną. Jego skład chemiczny uzależniony jest chemiczny od miejsca pochodzenia rośliny. Dominującym składnikiem olejku eterycznego jest eukaliptol do (85%). Występują w nim także: α-pinen, α-falandren, β-pinen, Ɣ-terpinen, limonen, cyneol, kamfen, aromadendren.

Olejek eukaliptusowy jest skuteczny w pielęgnacji skóry trądzikowej. Obecne w nim związki tepenoidalne wykazują działanie bakteriostatyczne. Olejek eukaliptusowy jest składnikiem działającym wielokierunkowo, gdyż nie tylko zmniejsza wydzielanie sebum, lecz także chroni przed skórę przed wtórnym zakażeniem przez mikroby, które wpływają negatywnie na przebieg choroby.

W preparatach stosowane są  wyciągi z liści, olejek eteryczny uzyskany ze świeżych liści Eukaliptusa, proszek z wysuszonych, uziemionych liści Eukaliptusa, wodny roztwór destylatu parowego otrzymanego z liści Eukaliptusa.

Produkty na rynku kosmetycznym zawierające eukaliptus i jego pochodne :

  • Maska czysta glinka oczyszczająco-matująca; marka L’Oreal Paris
  • Normalizujący żel myjący do twarzy zawierający olejek z eukaliptusa; marka Vianek
  • Super Cleanse, Oczyszczająca pianka do mycia twarzy zawierająca proszek z liści; marka GlamGlow
  • Czysta Skóra, Żel głęboko oczyszczający, marka Garnier
  • Rich Moist Soothing Serum (Serum do twarzy) zawierający olejek z eukaliptusa z; marka Klairs

Rozmaryn

Rozmaryn to roślina rosnąca w domu lub ogrodzie, uprawiana w wielu częściach świata (Ryc.8). W swoim środowisku naturalnym jest to krzew dorastający do 3 m wysokości. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego. Posiada zielone, aromatyczne liście oraz niebieskie kwiaty. Jest stosowany jako dodatek do napojów, przyprawa oraz składnik kosmetyków. Główne składniki aktywne w liściach rozmarynu to:

  • olejki eteryczne i diterpeny (działanie właściwości bakterio-, wiruso- i grzybobójcze). Olejki eteryczne wykazują aktywność przeciwko szerokiemu spektrum szczepów nie tylko bakterii, lecz także drożdżaków, w tym przeciwko Probionibacterium acnes , który powoduje trądzik pospolity.
  • kwas oleanowy i ursolowy (działanie antyseptyczne, przeciwzapalnie, regenerujące, ochrona przed promieniowaniem UV),
  • kwas rozmarynowy, kwas karnozolowy i karnozol, które hamują działanie enzymów z klasy metaloproteinaz, indukowanych promieniowaniem UVA, odpowiedzialnego za rozkład włókien kolagenu i elastyny.

W preparatach stosowane są wyciągi z liści, olejek eteryczny z kwitnących liści, proszek z wysuszonych  liści,  wodny roztwór destylatu parowego.

Produkty na rynku kosmetycznym zawierające rozmaryn w różnych postaciach:

  • Tialo, Ziołowe mydło antybakteryjne; marka Melaleuca
  • Lotion Purifiante (Tonik oczyszczający do skóry tłustej i problematycznej); marka Cattier
  • Rhassoul Mineral Waschcreme (Mineralny krem myjący); marka Alva
  • Emulsion Fraiche Anti – Imperfections (Orzeźwiający krem – fluid przeciw niedoskonałościom skóry z olejkiem eterycznym); marka Sanoflore

Fiolek trójbarwny

Fiołek trójbarwny pochodzi z Północnej Afryki, Europy oraz umiarkowanych obszarów Azji. Zioło to rośnie na wybrzeżach i trawiastych obszarach górzystych. Fiołek trójbarwny jest także uprawiany w ogrodach. Części nadziemne wykorzystywane w ziołolecznictwie są zbierane w lecie. To roślina jednoroczna, osiągająca wysokość 10-30 cm. Surowiec pozyskany z fiołka zawiera flawonoidy w tym rutynę, garbniki, saponiny (najwięcej w korzeniu), śluzy, sole mineralne (magnez), karoten, witaminę C, cukry, olejek eteryczny oraz kwasy organiczne (salicylowy).

Fiołek trójbarwny dzięki swym właściwościom znalazł szerokie zastosowanie w kosmetologii, jako składnik kremów polecanych do pielęgnacji skóry trądzikowej, łojotokowej i naczynkowej.

W preparatach stosowane są wyciągi z ziół i kwiatów, sok z kwiatów, wodny roztwór destylatu parowego otrzymany z kwiatów, liści fiolka trójbarwnego.

Produkty na rynku kosmetycznym zawierające fiolek trójbarwny  w różnych postaciach:

  • Antybakteryjny krem redukujący trądzik na noc; marka Bielenda
  • Matujący krem – żel na dzień; marka Bielenda
  • Normalizujący tonik do twarzy do skóry tłustej z niedoskonałościami; marka Evree
  • Krem na niedoskonałości z LHA i jonami srebra; marka Norel

Lukrecja Gładka

Lukrecja gładka jest rośliną z rodziny motylkowatych, występującą na terenie Azji Mniejszej i Europy Południowej. Jest to roślina wieloletnia, która w czasie swojego rozwoju może wzrastać nawet do 1,5 metra. Posiada dobrze rozbudowany system korzeniowy.

Lukrecja ze względu na bogactwo związków naturalnych, takich jak olejki eteryczne, flawonoidy, saponiny triterpenowe, triterpeny, aminokwasy, sole mineralne, polisacharydy jest cennym surowcem roślinnym wykorzystywanym od czasów starożytnych. We współczesnej kosmetologii możemy wyróżnić cztery główne kierunki działania:

  • przeciwutleniające
  • inhibicja tyrozynazy
  • przeciwzapalne
  • zahamowanie wzrostu bakterii, wirusów i grzybów.

Ekstrakt z lukrecji posiada silne działanie łagodzące, zalecany jest w stanach zapalnych towarzyszących problemom skórnym, tj. dermatozy skórne, świąd, egzemy, torbiele i podrażnienia. Działanie przeciwtrądzikowe  zawdzięcza hamowaniu aktywności 5-alfa-reduktazy odpowiedzialnej za regulowanie wydzielania sebum.

W preparatach stosowane sok, proszek z korzenia lukrecji, olejek eteryczny, wodny roztwór destylatu parowego z lukrecji.

Produkty na rynku kosmetycznym zawierające lukrecje:

  • Acne Blocker, Łagodzący krem do cery trądzikowej, marka A.T.W.
  • Soothing Face Mask (Kojąco-nawilżająca maska do twarzy) , marka Bioselect
  • Kuracja Antybakteryjna, Żel myjący, marka Ziaja.

Niech moc natury będzie z nami! ;)