Jaki olej kokosowy najlepszy?

Jaki olej kokosowy najlepszy?

Dzisiaj info o tym, jak wybrać dobry olej kokosowy? Jest on ostatnio niezwykle popularnym produktem, który można nabyć w prawie każdym sklepie spożywczym i nie tylko – również w Rossmanie ;) Podczas zakupu oleju kokosowego należy zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. Jaki olej kokosowy kupować i dlaczego?

Jaki olej kokosowy najlepszy? Na co zwrócić uwagę?

1. Skład

Olej koksowy powinien posiadać w swoim składzie tylko olej z miąższu kokosa. Inne pojawiające się składniki to zbędne dodatki. Nie kupujcie oleju kokosowego, który ma w składzie inne substancje – poza olejem.

2.Rafinacja

Olej kokosowy może być nierafinowany lub rafinowany. Więcej wartości odżywczych posiada olej nierafinowany – tłoczony jest na zimno, czyli nie traci naturalnych składników odżywczych, witamin, minerałów, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz składników antyoksydacyjnych i prozdrowotnych. Posiada także swój delikatny kokosowy smak i zapach. W sprzedaży dostępne są również oleje nierafinowane bezzapachowe, jednak zazwyczaj określenie „bez zapachu” oznacza, że olej był rafinowany.

Natomiast oleje rafinowane produkowane są przy użyciu wysokiej temperatury. Rafinacja oleju przeprowadzana jest w celu zwiększenia trwałości oleju kokosowego. Jeżeli na opakowaniu nie jest napisane, że olej toczony jest na zimno, to zapewne oznacza to, że olej ten pozyskano podczas tłoczenia w wysokiej temperaturze. Oleje kokosowe rafinowane nie mają smaku i zapachu kokosa. Jeśli zatem zobaczycie na opakowaniu hasło: „bezzapachowy”, to z pewnością olej był rafinowany.

Olej kokosowy rafinowany osiąga punkt dymienia (temp., przy której ogrzewany tłuszcz zaczyna rozpadać się na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol, a także traci własności odżywcze) w temp. 204 stopni C, podczas gdy punkt dymienia dla oleju kokosowego nierafinowanego to 177 stopni C.

3. Smak i zapach

Olej kokosowy nierafinowany smakuje i pachnie jak kokos. Tłoczenie w wysokiej temperaturze sprawia, że olej staje się bezzapachowy.

4. Kraj pochodzenia

Na etykiecie oleju kokosowego powinna znaleźć się informacja o jego pochodzeniu. Np.

Kraj pochodzenia: Francja
Kraj pochodzenia składników: Filipiny

Takie dane dają nam pewność, że olej kokosowy nie zawiera mieszanki olejów kokosowych z różnych miejsc na świecie.

5. Certyfikat

Olej kokosowy może posiadać certyfikat potwierdzający jakość. Jeżeli na etykiecie znajduje się określenie „BIO”. Oznacza to, że produkt pochodzi z upraw ekologicznych objętych kontrolą.

6. Konsystencja

Stan skupienia oleju kokosowego zależy od temp. przechowywania. Przybiera on postać stałą w temp. poniżej 25 stopni C, a powyżej tej temp. przechodzi w stan płynny.

A zatem:

Najlepsze oleje koksowe to takie z oznaczeniem: tłoczony na zimno, nierafinowany, z pierwszego tłoczenia, virgin. Określenia: rafinowany i bezzapachowy najczęściej oznaczają, że olej był tłoczony w wysokiej temp. czyli utracił cenne składniki i właściwości. Jedyną zaletą oleju kokosowego rafinowanego jest jego wyższy punkt dymienia – możemy go używać w wyższej temperaturze w porównaniu do oleju nierafinowanego. W kwestii oleju kokosowego nie warto oszczędzać i lepiej wybrać trochę droższą, nierafinowaną wersję, gdyż wtedy mamy pewność, że korzystamy z wartościowego produktu. Warto zaznaczyć, że olej ten jest bardzo wydajny – jedno duże opakowanie (400 ml), wystarcza mi na bardzo długi czas. Pamiętajmy, że mimo iż olej koksowy jest zdrowym produktem, to, należy spożywać go w rozsądnych ilościach (duża zawartość tłuszczów nasyconych). Ja najczęściej używam go do smażenia na patelni lub pieczenia. Na co dzień lepiej wybierać produkty zawierające tłuszcze nienasycone takie jak orzechy, awokado czy oliwa z oliwek.

 rafinacja, tłoczenie na zimno, virgin, olej, kokos, olej nierafinowany, olej rafinowany, właściwości, wybór, który lepszy, kuchnia, zdrowie