Zdrowa lista zakupów cz.2

Zdrowa lista zakupów cz.2

Dzisiaj przygotowałam dla Was drugą i zarazem ostatnią zdrową listę zakupów zawierającą same kuchenne niezbędniki, dzięki którym zdrowe odżywianie będzie prawdziwą przyjemnością.

Nasiona do kiełkowania i kiełkownica – kiełki są ogromnym zastrzykiem witalności, dostarczają wiele niezbędnych dla naszego organizmu składników mineralnych. Z okazji poprzedniego postu pisaliście, że często takie kiełki spożywacie, co mnie bardzo cieszy. Możecie wyhodować je samodzielnie na parapecie lub kupić (oczywiście zachęcam do pierwszej opcji). Wystarczy codziennie przelewać je wodą i po kilku dniach będą gotowe.

Prawdziwe, ciemne kakao i karob – można używać razem lub zamiennie do przygotowania rozgrzewającego ciepłego kakao lub dodawać do wypieków. Karob początkowo może Wam mniej smakować, dlatego można go mieszać 1:1 z kakao.

Gorzka czekolada -doskonały wybór kiedy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, jest fantastyczna do wypieków. Pamiętajcie, by wybierać tylko te o zawartości kakao powyżej 70%. Wszystko o czekoladzie tutaj (klik).

Powidła i konfitury – jak wiecie najlepsze są przetwory domowe, jeżeli nie macie by je robić – poszukajcie konfiturę niskosłodzona lub niesłodzoną. Doskonałe będą te słodzone ksylitolem. Konfitura doskonale uzupełnia smak owsianki, kaszy lub razowych naleśników.

Koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, ketchup - niezbędniki w trakcie gotowania. Likopen – silny przeciwutleniacz z pomidorów jest lepiej wchłaniany, gdy pochodzi z produktów przetworzonych. Szukajcie ketchupu z małą ilością dodatków a dużą ilością pomidorów.

Oliwki - dodadzą aromatu i smaku każdej sałatce i daniom obiadowym.

Pomidory suszone – połączone z oliwkami przeniosą Cię w ciepłe, włoskie klimaty :) Uzupełnią smak dań obiadowych, past z ciecierzycy, sałatek. Można je zrobić samodzielnie.

Masło orzechowe - bardzo kaloryczne, ale też meeega pyszne. Doskonałe na kanapkę (masło orzechowe+konfitura+banan to moja ulubiona kanapka), do śniadania (np. placuszków bananowych) i do dań obiadowych (makaronu, gulaszu). Najlepiej zrobić je samodzielnie, to naprawdę łatwe.

Ocet dobrej jakości - balsamiczny, winny z białego i czerwonego wina, jabłkowy, ryżowy. Zbawienny dla trawienia, wzbogaci smak sosów do sałatek, zup, dań obiadowych.

Kawa zbożowa - dostarczy dawkę magnezu i potasu, zamiast go wypłukiwać (jak zwykła kawa). Ponadto zawiera błonnik a z dodatkiem mleka (również roślinnego) i szczypty kakao lub cynamonu smakuje przepysznie.

Herbata – owocowa, biała, zielona, ziołowa. Każda z wymienionych to doskonałe źródło przeciwutleniaczy. O tym dlaczego warto pić białą herbatę pisałam tutaj (klik).

Sól jajeczna – czarna, kala namak. C-U-D-O! Ma zapach i smak jajek. Jest bardzo słona, więc jak gdzieś ją dodajecie – odstawcie sól na bok. Doskonała do past.

Płatki drożdżowe - mają ciekawy serowy aromat. Razem z solą jajeczną poprawią smak wielu przekąsek i dań, np. omletu. Naśladują smak parmezanu. Doskonałe do sosu serowego bez sera :) Sprawdzone!

Zarodki pszenne - kolejne po kiełkach i soli himalajskiej przeeebogate źródło minerałów. Ja używam jako dodatek do musli, jogurtu, do zagęszczania zup (zmieszane z mlekiem). Dobre też do sałatek.

Laska wanilii i zrobiony z niej cukier waniliowy - zróbcie samemu w domu, zamiast kupować biały cukier ze sztucznym aromatem wanilii. Przepis tutaj (klik).

Laska cynamonu – doskonała przyprawa do wypieków i deserów, dodajemy do domowego wina grzanego.

Suszone grzyby – wzbogacą smak barszczu, zupy grzybowej, wielu dań obiadowych.

Kolejna i ostatnia lista tutaj Zdrowe zakupy z Feel :)

Na poprawę nawyków żywieniowych nigdy nie jest za późno!! :) a co jest Waszym kuchennym niezbędnikiem?