Szarlotka sypana z kaszą manną

Szarlotka sypana z kaszą manną

Sezon na jabłka trwa w najlepsze, więc to najlepszy czas na zrobienie szarlotki :) Przepis jest naprawdę niesamowity -ciasto nie wymaga ucierania ani miksowania. Jego istotnym składnikiem jest kasza manna. Na pewno żadna niewtajemniczona osoba nie stwierdzi jej obecności. Kasza doskonale podkreśla smak jabłek, jest delikatna i puszysta. Sami sprawdźcie :)

Składniki (forma 24×35 cm) :

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki kaszy mannej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 kg jabłek najlepiej kwaśnych
  • cynamon
  • 2/3 kostki masła (dobrze schłodzone)
  • garść słonecznika, sezamu, płatków migdałowych.

Wykonanie:

1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać. Podzielić na 3 części.

2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Nasiona słonecznika, sezamu i płatki migdałowe uprażyć na patelni – piękny złoty kolor.

4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

5. Na dno formy wyłożyć 1/3 suchych składników, zetrzeć na tarce 1/3 masła i rozłożyć połowę jabłek. Można posypać cynamonem. Ja o nim zapomniałam… posypałam tylko górną warstwę ;)

6. Następnie wysypać drugą część suchych składników, również zetrzeć 1/3 i rozłożyć pozostałe jabłka, które także można oprószyć cynamonem.

7. Na wierzch ciasta wysypać ostatnią porcję suchych składników oraz uprażone nasiona i płatki migdałowe, a także układamy pozostałe masło.

8. Pieczemy około 55 minut w 180 st.C

Podczas pieczenia masło topi się, jabłka puszczają sok, co zespala wszystkie części. Szarlotkę można kroić zaraz po upieczeniu. Ma delikatnie chrupiący wierzch i delikatne, pulchne wnętrze.

Jest przepyszna! Musicie konieczne spróbować! Smacznego :)