Domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt naturalny

Dzisiaj chciałabym zachęcić Was do domowej produkcji jogurtu naturalnego. Zajmuje to niewiele czasu, a korzyści całe mnóstwo, np. można zaoszczędzić ;) poza tym przecież doskonale wiecie, że jogurt ten wpływa niesamowicie pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu.

Będziemy potrzebować:

  • 1 litr mleka świeżego lub pasteryzowanego
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 175 g)
  • garnek z pokrywką
  • słoik
  • termometr
  • koc lub ściereczka

Sposób przygotowania:

1. Ogrzej mleko do temperatury 45 stopni C. Jeżeli nie posiadasz termometru – zdejmij garnek z kuchenki, gdy mleko będzie już ciepło, gdy nie poparzy palca

2. Do mleka dodaj jogurt naturalny zawierający żywe kultury bakterii i wymieszaj

3. Przelej do słoika i zamknij zakrętką. Zostaw 1 szklankę w lodówce, aby następnego dnia móc zakwasić nową porcję mleka (pamiętaj, by po 4 dniach kupić nowy jogurt – dzięki temu Twój domowy jogurt nie będzie zbyt kwaśny)

4. Zamknięty słoik owiń kocykiem lub ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu

5. Po 8 h Twój jogurt będzie gotowy

6. Ta daaa. Gotowe! I jak smakuje?

Gwarantowany doskonały smak i ogromna satysfakcja :)