Przepis na jędrne ciało - odpowiednia dieta

Przepis na jędrne ciało – odpowiednia dieta

Każdy może mieć jędrne ciało. Trzeba tylko zadbać o skórę od środka. Dobra dieta działa zdecydowanie skuteczniej niż nie jeden najlepszy balsam. Co robić?

Tłuszcze głęboko nawilżają

  • olej awokado

Jędrna, dobrze nawilżona skóra ma delikatny, naturalny, zdrowy połysk. To dlatego modelki i aktorki zanim pokażą się na czerwonym dywanie, smarują ciało połyskliwymi olejkami ;) Jednak najbardziej reklamowany balsam nic nie zdziała, jeśli nie zadbamy o nawilżenie skóry od środka. Samo picie dużej ilości wody nie wystarczy, trik polega na tym aby zatrzymać ją w naskórku. Do tego potrzebujemy NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich najlepsze źródło to oliwa z oliwek i dobre roślinne oleje, np. lniany, rzepakowy, czy z pestek dyni. Wzmacniają one ściany komórkowe skóry, porzez co nie pozwalają wodzie udziekać. W efekcie skóra staje się gładka i lekko lśniąca.

Ciemne warzywa i owoce zapobiegają wiotczeniu

  • czerwona cebula, bakłażan, pomidory, czerwona kapusta, borówka

Przed wiotczeniem bronią skórę antocjany – barwniki odpowiedzialne za intensywny kolor. Zwalczają one wolne rodniki, które atakują zdrowe komórki i przyspieszają starzenie. Świeże owoce i warzywa dostarczają też witaminy C. Jest ona silnym antyutleniaczem, a do tego chroni skórę przed wiotczeniem, wspomagając produkcję kolagenu. Wrogiem jędrnego ciała jest także słońce, gdyż promienie ultrafioletowe przyspieszają starzenie się skóry. Aby ją chronić, oprócz nakładania balsamu z wysokim filtrem, warto zjeść codziennie pomidora lub jego przetwory. Zawierają one likopen, czyli barwnik, który zabezpiecza naskórek przed szkodliwym działaniem słońca.

Zielenina zwalcza cellulit

  • natka kolendry, pietruszki, selera

Nieestetyczna „pomarańczowa” skórka na udach czy brzuchu pojawia się, nawet gdy niewiele przytyjemy. Wtedy adipocyty, czyli komórki tłuszczowe zwiększają swoją objętość nawet 10-krotnie. Rosnąc uciskają wlókna kolagenowe, które zaczynają twardnieć i powierzchnia skóry staje się nierównomierna. Naciskają też na naczynia krwionośne i limfatyczne. To utrudnia usuwanie toksyn i wody. Powuduje też mikrostan zapalny i opuchliznę. Aby zmniejszyć cellilit, warto wyprowadzić do menu produkty, które pomgą usunąć nadmiar toksyn i wody z organizmu. Liście kolendry, pietruszki, czy selera działają moczopędnie. Zawierają również przeciutleniacze i witaminę C, które uszczleniają ścianki naczyń limfatycznych. Kiedy są one mocne, nie pozwalają na tworzenie się pod skórą nieestetycznej opuchlizny.

Dobrej jakości mięso wyszczupla

  • indyk, kurczak, jasne ryby

Tuż pod zewnętrzną warstwą skóry znajduje się misterne rusztowanie z włókien kolagenowych. Dzięki nim skóra jest gładka i napięta. Do ich budowy niezbędne jest białko, najlepiej pochodzące z chudego mięsa, ryb i jajek. Po takie produkty warto sięgać zwłaszcza po treningu. Jeśli jednak po siłlowni nie mamy ochoty na jedzenie, wystarczy chociaż jogurt. Podczas wysiłku dochodzi bowiem do mikrouszkodzeń mięśni, a białko wypełnia je niczym ciegiełki. Dzięki temu szybciej się regenerują, a skóra wygląda gładko i sprężyście. Wegetarianie, aby dostarczyć sobie pełnowartościowego białka, powinny łączyć nabiał z kaszami i warzywami strączkowymi.

A Wy jakie macie sposoby na jędrną i gładką skórę? :)