Brownie z marchewką

Brownie z marchewką

Weekend! Nareszcie wolne :) czas na spanie, leniuchowanie… poranny trening ;) prawda? i eksperymentowanie w kuchni. Dzisiejszy post – przepis na Brownie z czekoladą :) bo przecież dieta nie musi składać się z samych wyrzeczeń. Już po jednym kawałku poczujecie się znacznie lepiej – jak po czekoladzie ;)

Składniki:

  • starta marchewka na tarce o małych oczkach – 1 szklanka
  • mus z jałek (lub jabłka starte na tarce o małych oczkach) – 2/3 szklanki
  • mąka pełnoziarnista – 1/3 szklanki
  • mąką pszenna – 1/3 szklanki
  • brązowy cukier – 3/4 szklanki
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • kakao w proszku (dobrej jakości) – 1/2 szklanki
  • jajo – 1 sztuka
  • ektrakt waniliowy – 1 łyżeczka

Wykonanie:

Najpierw ubij piane z białka. Następnie w innym naczyniu wymieszaj produkty sypkie – mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao. Teraz dodaj marchewkę, mus jabłkowy, żółtko jaja, ekytakt waniliowy. Delikatnie zmiksuj i dodaj pianę z białka. Ciasto powinno miec w miarę jednolitą konsystencję.

Uzyskaną masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy (np. na keks). Piecz 35-40 minut w temperaturze około 180 st. C. Można sprawdzić wykałaczką, czy już jest gotowe. Można podawać z owocami lub posypać cukrem waniliowym :) u mnie zniknęło szybko bez żadnych dodatków ;)

Smacznego!! :)

  Obserwuj mnie na Bloglovin