Bananowy sernik na jogurcie naturalnym

Bananowy sernik na jogurcie naturalnym

Delikatny, wilgotny, z wyczuwalnym dodatkiem banana – pyszny, a zarazem dietetyczny. Znika w błyskawicznym tempie i nikt zauważa, że jest to odchudzona wersja tradycyjnego sernika ;)  Z pewnością sprosta oczekiwaniom najbardziej wysublimowanego podniebienia. Można go jeść solo lub posypanego cukrem waniliowym. Może być w wersji jeszcze bardziej dietetycznej – zastępując cukier stewią w postaci białego proszku (pudru).

Składniki na otrębowy spód:

  • 6 łyżek otrębów owsianych (lub innych)
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru

Składniki na masę jogurtową:

  • 2 duże jogurty naturalne (400 g)
  • 2 średniej wielkości banany
  • 2 budynie śmietankowe w proszku
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru lub stewii
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • wszystkie składniki na ciasto połączyć i dokładnie wymieszać na jednolitą masę
  • oddzielić żółtka od białek
  • banana rozgnieść widelcem
  • ubić na sztywno białka
  • w misce wymieszać jogurt, cukier, banana i żółtka. Dodać budyń i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pianę z białek i ponownie wymieszać.
  • foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć otrębowy spód i delikatnie wylać masę jogurtową.
  • piec w piekarniku nagrzanym na ok. 180 st. C przez 50 minut.
  • wystudzić przed wyjęciem z formy
  • przed podaniem można oprószyć cukrem waniliowym (u mnie bez).

IMG_20150423_073049

 

Smacznego! I na pewno nie pójdzie nam w biodra ;)