Prawidłowe przechowywanie żywności... nie tylko w lodówce.

Prawidłowe przechowywanie żywności… nie tylko w lodówce.

I po świętach… A w lodówce mnóstwo świątecznej żywności. Jak ją ułożyć by była bezpieczna i długo zachowała świeżość i dobry smak? Jak zagospodarować miejsce w lodówce?

Półka górna (8 st. C)

Tutaj przechowujmy dżemy i przetwory, a także wodę i napoje.

Półka środkowa (4-5 st. C)

Przeznaczona jest dla produktów, które planujemy zjeść wkrótce lub oznaczone zwrotem „po otworzeniu przechowuj w lodówce”, czyli: produkty mleczne (jogurty, kefiry, twarożki, mleko), wędlina, ciastka z kremem. Pamiętajmy, że nabiał nie może być przechowywany w zbyt niskiej temperaturze (najniższa półka), która wpływa na rozwój bakterii gnilnych,a tym samym psucie się żywności. Środkowa część lodówki wpływa pozytywnie na przechowywanie domowych potraw (zupa). Nie wstawiaj jednak całego garnka – naczynie zanieczyści środowisko lodówka. Potrawę przełóż do pojemnika ze szczelnym zamknięciem i dopiero wstaw do lodówki.

Najniższa półka (2 st.C)

Tutaj przechowujemy surowe mięso i ryby. Mięso nie powinno być umyte, ani pokrojone (przeniesienie i szybszy rozwój drobnoustrojów).

Dolne szuflady (10 st. C)

To  miejsce przeznaczone jest do przechowywania warzyw i owoców.

  • Owoce jagodowe: maliny, truskawki, jagody, borówki, jeżyny. Można trzymać je dzień lub dwa bez mycia. Powinny się tutaj znaleźć także wiśnie, czereśnie, winogrona, śliwki, jabłka, czy kiwi.
  • Sałatę, szczypiorek, seler naciowy możemy przechowywać nawet kilka dni. Należy zadbać by opakowanie było nieszczelne. Brak powietrza sprawia, że azotany (których może być dużo w młodej sałacie) przekształcają się w niebezpieczne dla nas azotyny.
  • Marchew, pietruszka, seler, papryka, bakłażan.
  • Pokrojone owoce i warzywa (pamiętajmy o cytrynie).
  • Do dolnych szuflad warto wkładać sery twarde w pojemnikach. Tutaj dojrzewają.

Boczne półki i pojemniki (10-15 st. C)

Nadają się do trzymania produktów wymagających lekkiego schłodzenia: napoje, soki, musztardy, ketchupy, a także masło.

Kilka zasad:

  • Przede wszystkim zadbaj o to, by jedzenie gotowe było oddzielone od surowego. Najlepiej przeznacz na to inne półki.
  • Przed włożeniem produktów do lodówki należy je owinąć folią lub przykryć, co ochroni je przed utratą smaku i wilgoci.
  • Produkty najpierw schłodź do temperatury pokojowej a następnie włóż do lodówki.
  • Stosuj zasadę „ pierwsze kupione – pierwsze spożyte”.
  • Przestrzegaj czasu spożycia określonego na etykiecie.
  • Nie należy owijać kwaśnych produktów za pomocą folii aluminiowej – aluminium reaguje z kwasami.
  • Pomidorów, jabłek, melonów oraz papryki nie należy przechowywać z sałatą i ogórkami. W swoim towarzystwie szybciej żółkną.

Poza lodówką trzymamy:

  • Cytrusy, melony, arbuzy, ananasy, banany, gruszki.
  • Owoce wielkopestkowe: brzoskwinie, nektarynki.
  • Awokado.
  • Świeże zioła.
  • Pomidory, ogórki, cukinię, rośliny strączkowe.
  • Cebulę i czosnek.

Panujący w lodówce chłód niszczy ich odporność na choroby i przyspiesza psucie. Lepiej trzymać je w temperaturze pokojowej, na przykład w misce.

  • Oleje (oprócz lnianego).
  • Ziemniaki – nabierają one słodkawego smaku spowodowanego przemianą skrobi do cukrów prostych.
  • Pieczywo – szybciej czerstwieje.
  • Miód – niska temperatura przyspiesza proces krystalizacji.
  • Kawa – w lodówce wilgotnieje.

Warto wiedzieć, że:

  • Lodówka to cudowne miejsce do przechowywania kremów, szminek, podkładów i przede wszystkim lakierów do paznokci.
  • Rajstopy przechowywane w niskiej temperaturze rzadziej puszczają oczka.
  • Baterie dłużej działają.
  • a cięte kwiaty dłużej zachowują świeżość.

Ja już mam porządek ;) a Wy? :)

Źródło:

  1. Kunachowicz H., Zasady żywienia człowieka. WSiP, 2010
  2. www.eufic.org/article/pl/artid/food-storage-refrigerator/