Bezglutenowe ciasteczka - przepis

Bezglutenowe ciasteczka – przepis

IMG_20150221_085948

Czas na kawę, a co do niej? Ciasteczka! Odkryłam ostatnio przepis na pyszne ciasteczka bezglutenowe. Początkowo nie wierzyłam, że mogą być smaczne ;) Cudownie pachną wiórkami kokosowymi, delikatne, lekko chrupiące… same zalety ;)

Składniki na około 40 sztuk:

  • 1 opakowanie kleiku ryżowego (bezsmakowego;)
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 6-7 łyżek wiórek kokosowych – bogate w błonnik, potas, magnez i fosfor, a także w kwas foliowy.
  • 1/2 kostki masła
  • dżem do dekoracji (kwaśny) – ja użyłam żurawinowego

IMG_20150228_130809

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy. Zagniatamy ciasto do momentu uzyskania jednorodnej konsystencji. Formujemy ciasteczka. Do tego przyda się odrobina cierpliwości ;) Na wierzchu robimy niewielkie zagłębienie i układamy dżem. Pieczemy około 20 minut w 180 st. Gotowe, smacznego!