Sushi time !! <3

Sushi time !! <3

20150214_190145

Zawsze myślałam, że sushi jest czymś skomplikowanym, że nie poradzę sobie z przygotowaniem. Nic bardziej mylnego !! Potrawa szybka, sycąca i jaka zdrowa.

Do przygotowania 4 rolek potrzebujemy (spokojnie wystarczy dla 2 osób a nawet jeszcze zostanie):

  • 4 arkusze nori (wodorostów)
  • wędzony łosoś
  • paluszki krabowe – surimi
  • awokado
  • ogórek
  • papryka
  • szczypiorek
  • wasabi
  • sezam
  • szklanka ryżu do dushi
  • łyżka stołowa octu ryżowego do sushi
  • sos sojowy jasny
  • mata bambusowa do zwijania
  • pałeczki

Ryż płuczemy wodą. Zalewamy taką samą ilością zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10-15 minut ciągle mieszając (bardzo przywiera do garnka). Ugotowany ryż studzimy i doprawiamy octem.

Na bambusowej macie kładziemy arkusz wodorostów a na nim schłodzony ryż. Posypujemy sezamem, robimy „ścieżkę” na środku z wasabi. Następnie łosoś, szczypiorek, ogórek, papryka i awokado (pocięte w słupki) i zawijamy za pomocą maty. Delikatnie dociskamy – sushi nie może być zbyt twarde. Uformowany walec kroimy bardzo ostrym nożem. Dodałam także gotową pastę z łososia, którą uwielbiam i posypałam szczypiorkiem. Gotowe ! :)

20150214_180945

Pysznie i zdrowo.

Można dodać także tuńczyka, krewetki, tykwę, rzepę lub inne smakowitości :)