Acerola,  zwana jako Malpigia granatolistna, (Malpighia glabra L.)

Acerola, zwana jako Malpigia granatolistna, (Malpighia glabra L.)

Dzisiaj znowu obudziłam się z katarem… ogromnym. Za oknem słońce radośnie świeci, a ja nie mam siły się nim cieszyć… Czas chyba pomyśleć o zapasie witaminy C na coraz zimniejsze dni, które lada moment nadejdą. Zaczęłam buszować w sieci i znalazłam cudowną roślinkę, która zawiera ogromne ilości  witaminy C i wiele innych niezwykle cennych składników. Mowa o Aceroli :lol:  Przestudiowałam temat i teraz z przyjemnością odkrywcy dzielę się z Wami zebranymi informacjami 8-)

acerola

ACEROLA to krzew lub drzewo do 6 m wysokości pochodzące z Wysp Karaibskich. W naturalnych warunkach ciepłego klimatu Acerola kwitnie i owocuje przez cały rok. Kilkuletni krzak daje 15-30 kg owoców rocznie (owoce są bardzo podobne do naszych wiśni). Starsze rośliny owocują znacznie obficiej. Uprawa Aceroli jest zatem bardzo opłacalna. Miąższ owocu jest soczysty, miękki i kwaśny, dzięki czemu posiada orzeźwiający smak. Spożywa się je na surowo lub produkuje się z nich dżemy, napoje, soki i inne przetwory. Świeże owoce szybko się psują, toteż ich transport nie jest zalecany. Acerolę poddaje się suszeniu otrzymując owoce suszone w postaci proszku, które wykorzystuje się powszechnie w przemyśle farmaceutycznym do produkcji środków zawierających naturalną witaminę C.

Składniki Aceroli

Acerola zawiera, niespotykane w innych owocach, imponujące ilości składników antyoksydacyjnych. Najcenniejsza jest witamina C. Najnowsze badania wskazują, że Acerola zawiera od 1000 do 4500 mg łatwoprzyswajalnego kwasu askorbinowego w 100 g świeżych owoców, czyli ok. 30 razy więcej niż owoce pomarańczy. Jeden owoc Aceroli (4,5 g) ma tyle naturalnej witaminy C co 1 kg cytryn. Ponadto Acerola zawiera 10 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka oraz 50 razy więcej niż maliny. Uważa się, że witamina ta pochodząca z wiśni Aceroli (świeżych, sproszkowanych, w formie ekstraktu) wchłania się lepiej niż syntetyczna i jest łagodna dla śluzówki żołądka. Zawartość tej witaminy jest zależna od stopnia dojrzałości wiśni – najwięcej posiadają niedojrzałe, po około 15 dniach kwitnienia oraz od nasłonecznienia. Krzewy rosnące w cieniu dają owoce o mniejszej ilości witaminy C. Także aktywność przeciwrodnikowa soku z Aceroli jest zdecydowanie wyższa w porównaniu z innymi owocami.

Pozostałe wartościowe składniki owoców Aceroli: flawonoidy, antocyjany (cjanidyna, pelargonidyna, malwidyna), karotenoidy (przeważająca ilość β-karotenu), prowitamina A, witamina E, witamina PP, witaminy z grupy B (niacyna, ryboflawina, tiamina), żelazo, wapń, mangan, fosfor.

Dzięki flawonoidom, antocyjanom, karotenoidom komórki chronione są przed niszczącym działaniem wolnych rodników powstających podczas procesów utleniania. Związki te wspomagają działanie witaminy C, wykazują także wiele innych pożytecznych właściwości, np. niezastąpione w utrzymaniu dobrego zdrowia i sprawności, co dotyczy nie tylko przeziębienia, grypy czy popularnych infekcji ale także przewlekłych chorób cywilizacyjnych, takich jak: choroby serca, miażdżyca, nowotwory. Stosowane także jako naturalny filtr chroniący skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego (UVA).

Pozytywne właściwości owoców Aceroli:

  • wzmacnia budowę naczyń krwionośnych,
  • pomaga utrzymać serce w dobrej kondycji, poprawia funkcjonowanie układu krążenia
  • przyspiesza proces leczenia przy przeziębieniach (wzmaga produkcję przeciwciał),
  • odgrywa ważną rolę w procesie produkcji niezbędnych enzymów,
  • poprawia odporność,
  • uczestniczy w procesie produkcji kolagenu (główne białko tkanki łącznej),
  • chroni komórki naszego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
  • poprawia wchłanianie żelaza,
  • zapewnia dobry stan dziąseł,
  • poprawia funkcjonowanie układu nerwowego,
  • eliminuje zmęczenie.

Na sklepowych półkach widziałam soki z acerolą albo cukierki. Ciekawe czy jest dostępna suszona, mogłabym dodawać do moim ulubionych płatków. A może lepiej zdecydować się na suplementację. Oto jest pytanie  ;-)