Dieta na dobrą pamięć i koncentrację

Dieta na dobrą pamięć i koncentrację

Bez tytułu

Nauka nie jest Twoją mocną stroną, masz problemy z koncentracją, jesteś zdezorientowany i ciągle o czymś zapominasz? To odpowiedni moment, aby rozpocząć odpowiednią dietę dla szarych komórek nerwowych ;) Sposób żywienia ma ogromny wpływ na zapamiętywanie i myślenie. Co jeść, aby zwiększyć efektywność nauki?

Pogorszenie koncentracji jest skutkiem opóźnionym przesyłaniem wiadomości do mózgu odbywające za pomocą neurotransmiterów. Ich pracę przyspieszymy dostarczając odpowiednią ilość witamin, składników mineralnych oraz energii. Źródła dobrej energii, które trawią się dłużej i nie powodują skoku cukru we krwi to:

  • Pieczywo pełnoziarniste
  • Muesli
  • Brązowy ryż
  • Otręby
  • Kiełki
  • Kukurydza
  • Fasola
  • Ziemniaki

Pamiętajmy także o kwasach tłuszczowych omega-3 i omega-6. Szczególnie kwasy omega-3 wpływają pozytywnie na pracę mózgu, ponieważ budują błonę komórkową neuronów. Dieta powinna zawierać:

  • Orzechy
  • Ryby – makrela, łosoś, sardynki 3 x tydzień
  • Olej rzepakowy i orzechowy

Na poprawę koncentracji wpływa także żelazo uczestniczące w procesie przenoszenia tlenu do mózgu. Cennymi źródłami żelaza są:

  • Mięso czerwone
  • Podroby
  • Zielone warzywa
  • Orzechy
  • Rośliny strączkowe
  • Produkty zbożowe

Za produkcję neuroprzekaźników odpowiada lecytyna. Zatem korzystnie wpływa na zapamiętywanie.

Jej dobrym źródłem są:

  • Suplementy diety
  • Orzeszki ziemne
  • Produkty sojowe
  • Kiełki

Potas wzmacnia naczynia mózgowe. Dzięki niemu są mocne i elastyczne. Pierwiastek ten dostarczymy wraz z:

  • Ziemniakami
  • Pomidorami
  • Brzoskwiniami
  • Bananami
  • Winogronami

Produkcja serotoniny i noradrenaliny (substancje neurostymulujące) wspomagana jest przez kwas foliowy. Można go odnaleźć w:

  • Brokułach
  • Sałacie
  • Kiełkach

Magnez pozytywnie wpływa na przewodzenie impulsów z nerwów do mięśni. Poza tym chroni układ nerwowy przez uszkodzeniami powodowanymi przez metale ciężkie. Magnez występuje w:

orzech

  • Kaszy gryczanej
  • Kakao
  • Czekoladzie gorzkiej
  • Orzechach laskowych
  • Grochu

Jego wchłanianie ograniczone jest przez kawę, alkohol, dużą ilość konserwantów i tłuszczów w produktach spożywczych.

OWOCE i WARZYWA na poprawę pamięci i koncentracji !!! – witaminy i antyoksydanty poprawiające pracę mózgu.

Antyoksydanty, takie jak witaminy A, C i E, neutralizują działanie wolnych rodników, które niszczą komórki, także nerwowe. Zbyt niska podaż witaminy C we wczesnym okresie życia dziecka może skutkować późniejszymi problemami z nauką. Doskonałym źródłem witaminy C jest:

  • Czerwona papryka
  • Czerwona porzeczka
  • Natka pietruszki

Witaminę A odnajdziemy w:

  • Brokułach
  • Marchwi
  • Morelach
  • Wątróbce

Natomiast witaminę E w:

  • Olejach roślinnych
  • Orzechach
  • Nasionach słonecznika
  • Migdałach

Witamina D zwiększa wchłanianie wapnia, który uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych. Witamina ta poprawia zapamiętywanie, zatem jej niedobór wywołuje zaburzenia zapamiętywania nawet prostych informacji. Witaminę D dostarczymy wraz z:

  • Rybami
  • Jajami

Witaminy z grupy B wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego. Niedobór witaminy B12 może wywołać zapominanie oraz trudności z koncentracją.  Ich dobrym źródłem są:

  • Orzechy
  • Drożdże
  • Mleko
  • Sery
  • Ziemniaki
  • Mięso

Dostarczenie odpowiedniej ilości powyższych składników na pewno poprawi koncentrację i zapamiętywanie. Jesteśmy tym co jemy – dieta wpływa na wszystko !